Ziektes.

De zijdehoenders zijn sterk en weinig vatbaar voor ziektes Toch kan het gebeuren dat een kip iets o­nder de leden heeft.

* Kalkpoten.
Kalkpoten behoort ook tot een van de mogelijke narigheden die een zijdehoen kan overkomen.. Hierbij veroorzaakt een kalkmijt kalkafzetting tussen de schubben van de poten.
Dit is gemakkelijk te verhelpen met wat thuisdoctoren: Smeer de aangetaste pootjes met een kwastje in met plantaardige olie (bijvoorbeeld sla-, olijf- of zonnebloemolie). Deze behandeling na 2 weken nog een keer herhalen en de kalkmijten gaan dood.

* Coccidiose.
Een zeer nare ziekte is Coccidiose.
Coccidiosis is een darmontsteking, veroorzaakt door eencellige organismen die de darmslijmvliezen en darmwanden beschadigen. De kip maakt een futloze indruk, zit in elkaar gezakt en er zit bloed bij de o­ntlasting.
Het is erg belangrijk om direct àlle dieren te behandelen want deze ziekte is erg besmettelijk en dodelijk. Bij de dierenwinkel is een middel verkrijgbaar dat opgelost wordt in het drinkwater.

* Kippenluis.
Zijdehoenders kunnen net als andere kippen last krijgen van kippenluis (hiertegen is een middel verkrijgbaar bij de dierenwinkel).